From the blog

Φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας

Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Με την συμμετοχή 58 πολιτιστικών συλλόγων από την Κρήτη, συλλόγων γυναικών και τοπικών φορέων, θα πραγματοποιηθεί  η ετήσια συνάντηση του 7ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, (Cretan Cuisine Festival) την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στις 13:30, στο ΔΕΚΚ, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Γούρνες Πεδιάδος Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες – πολίτες.

7 Φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας

Το Φεστιβάλ  οργανώνουν το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αντλώντας δύναμη από την λαική παράδοση του τόπου και  με στόχο την προβολή του προτύπου της Κρητικής διατροφής.

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνα Λένα Ηγουμενάκη σε δηλώσεις της ανέφερε, ότι, το « 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» αντλεί στοιχεία και δύναμη από την λαϊκή παράδοση του τόπου μας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής. «Βασικός σκοπός του Φεστιβάλ, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα είναι η προβολή του νησιού, της κρητικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων. Έχει πετύχει νομίζω να είναι ο καλύτερος αρωγός αυτής της προβολής με αυτή την ανάδειξη του κρητικού γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Κάθε Κρητικός σύλλογος θα παρουσιάσει την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου του και όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν το φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, παραδοσιακά μαγειρέματα, και συνταγές που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας αλλά και το αφιέρωμα στην διατροφή του 17ου αιώνα, με φαγητά – κουζίνα, που παραπέμπουν στην εποχή του Ερωτόκριτου.

Παράλληλα στο χώρο του φεστιβάλ  θα υπάρχει μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» που θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης και το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με προιόντα που θα προσφέρουν οι Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ  και ο «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος  περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα  Φεστιβάλ, συνοδευόμενες  από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό,  που μας ενεπιστεύθηκαν  ευχαρίστως  77 πολιτιστικοί  σύλλογοι, και  φορείς, από όλη την Κρήτη.  Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά  εξοπλισμού,  της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ:
“Το 2019 ορίστηκε ως έτος «Ερωτόκριτου» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από εισήγηση-πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, στόχος να φέρει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό (Cretan Civilization) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την προώθηση του Ερωτόκριτου στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.
Για τη μαγειρική και τη διατροφή των Κρητικών στη διάρκεια της βενετοκρατίας (1211-1669), διαθέτουμε πολύτιμες μαρτυρίες. Οι λαίμαργοι και αιωνίως πεινασμένοι δούλοι των κρητικών κωμωδιών, οι οποίες γράφτηκαν στα τέλη της κυριαρχίας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στην Κρήτη, αλλά και οι αναμνήσεις ενός Κρητικού πρόσφυγα στην Ιταλία μερικές δεκαετίες μετά το τέλος του Κρητικού Πολέμου και την οθωμανική κατάκτηση του νησιού, απαριθμούν τα άφθονα αγαθά της κρητικής γης και πάμπολλα φαγητά, μαγειρεμένα με απλούς ή πολύπλοκους τρόπους, για το καθημερινό αλλά και για το γιορτινό τραπέζι. Αναφέρουν επίσης τα κρασιά με τα οποία τα συνόδευαν, αλλά και τα γλυκίσματα και τα φρούτα. Μερικά από τα φαγητά εκείνα, κρητικά ή ξενόφερτα μα προσαρμοσμένα στην τοπική κουζίνα, μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα σε όλη την Κρήτη ή σε μερικές μόνο περιοχές της. Άλλα δεν διασώθηκαν μέχρι τις ημέρες μας. Άλλα, τέλος, διατήρησαν το όνομά τους, άλλαξε ωστόσο ο τρόπος παρασκευής τους. 
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ολοκληρώθηκε η εργασία μας και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο ετήσιο αντάμωμα των συλλόγων το « 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μαγειρική και τη διατροφή των Κρητικών στη διάρκεια της βενετοκρατίας (1211-1669).
Ευχαριστούμε θερμά τη Λένα Ηγουμενάκη Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, τη Δέσποινα Μαραγκάκη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου και την Ειρήνη Λυδάκη, Φιλόλογο για την πολύτιμη βοήθεια της. 
Χίλια καλώς να σμίξουμε.”.

Φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας 7ο

Τα βασικά στοιχεία της εκδήλωσης είναι:

-Η συμμετοχή συλλόγων από όλη την Κρήτη με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και αγνά τοπικά προϊόντα, αλλά και η συμμετοχή συλλόγων του εσωτερικού ή του εξωτερικού που έχουν τους ίδιους σκοπούς.

-Η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης του ΦΕ.Κ.Κ. με τη συμμετοχή στην εκδήλωση και τη στήριξη, κάθε φορά, ενός σημαντικού κοινωνικού φορέα της Κρήτης.

-Η μεταλαμπάδευση των αξιών των ηθών και των εθίμων της Κρήτης στη νέα γενιά με τη συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων σχολείων στην εκδήλωση.-Η συνεργασία με συλλόγους, ομάδες και δίκτυα παραγωγών της τροφής για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

-Η συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι κρίνουν και αξιολογούν τις συνταγές και γενικότερα τις συμμετοχές.  

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι επισκέπτονται την εκδήλωση και  γεύονται παραδοσιακά εδέσματα, μαθαίνοντας έτσι όλο και περισσότερα για τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Η ιδέα του φεστιβάλ ανήκει στην Κρητικιά Λένα Ηγουμενάκη, η οποία θέλησε να κρατήσει ζωντανές τις γευστικές της μνήμες και έτσι αποφάσισε σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, να αναδείξει την κρητική κουζίνα. Τα μέλη του συλλόγου του Φεστιβάλ, ευχαριστούν θερμά τους 58 πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και τοπικούς φορείς που δήλωσαν συμμετοχή και αυτούς που θα παραβρεθούν καθώς και τους επίτιμους προσκεκλημένους, από Σίφνο και Κύπρο και όλους τους αρωγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6908863716 ή ηλεκτρονικά με : info@fekk.gr  και   lena.igou@hotmail.com  (Λένα  Ηγουμενάκη)

Related articles

Gouves beach

Things to do in Gouves Creta

Gouves is a great place to relax and enjoy all the activities and attractions that it offers. The best part is that is at the center of the Creta island so you can visit some of the best attractions on the island

read more »
Potamos beach Malia Crete

Potamos beach Malia Crete

One of the best beaches in Malia is Potamos beach which is very close to the main beach of Malia and just 300 metres from Malia Archaeological Site, the Minoan Palace of Malia

read more »